Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
     - Régimódi csillagász
     - Csillagvadászat
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagászat a régi korokban
 Csillagászati rajzok
 Találkozás Geldorp úrral
 Tippek a rajzoláshoz
 Válassz objektumot
 A rajzok összehasonlítása
 Találd meg a helyet
 Végkövetkeztetés
 Képgaléria

Csillagászati rajzok

Amikor én voltam csillagász, már voltak távcsöveink, de nem voltak fényképezőgépek és számítógépek. Ezért nem tudtuk csak úgy lefényképezni, amit a távcsőben láttunk. Hogy feljegyezzük a megfigyeléseinket, vagy hogy megmutassuk barátainknak, le kellett rajzolnunk, amit láttunk.Egy rajz (balra) és egy fénykép (jobbra) a Feketeszem-galaxisról.
Rajz: copyright Michael Geldorp. A fénykép a "Students for the Exploration and Development of Space" oldaláról származik
(www.seds.org).

Még ma is sokan lerajzolják, amit a távcsövükkel látnak. A jobb oldalon egy rajzot és egy fényképet látsz ugyanarról a galaxisról.

 

 

 

1. kérdés: Mi a közös a fényképben és a rajzban? Miben térnek el?

Ebben a projektben tegyél úgy, mintha hozzám hasonlóan egy régi időkben élő csillagász lennél. A fényképezőgépet még nem találták fel, ezért rajzban kell feljegyezned a megfigyeléseidet. A számítógép képernyője lesz a távcsöved. Megmutatok egy képet és meg kell próbálnod lerajzolni.

Mielőtt elkezdesz rajzolni, egy mai csillagász, aki szintén le szokta rajzolni, amit megfigyel, ad néhány tanácsot neked. Kattints a folytatásra, hogy találkozz vele.