Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
     - Régimódi csillagász
     - Csillagvadászat
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagászat a régi korokban
 Csillagászati rajzok
 Találkozás Geldorp úrral
 Tippek a rajzoláshoz
 Válassz objektumot
 A rajzok összehasonlítása
 Találd meg a helyet
 Végkövetkeztetés
 Képgaléria

Tippek a rajzoláshoz

1) Felkészülés: A rajzoláshoz tiszta, fehér papírt használj. Nyomtatóba való papír is megfelel. Készíts elő pár ceruzát. Ha akarsz, használhatsz színeseket, de rendes is jó lesz. Kemény ceruzát használj (pl. 2H vagy 3) a csillagokhoz, és puhákat (pl. 1 vagy 2) a felhőszerű területekhez. Legyen egy radírod is, kijavítani a hibákat. Most készítsd elő az objektumot a távcsőben vagy a képernyőn.

2) Megfigyelés: Tölts el pár percet az objektum megfigyelésével. Milyen az alakja? Milyen nagy? Milyen fényes? Ha kész vagy, vázold fel az objektum hozzávetőleges körvonalait.

3) Rajzolás: Nézd meg újra az objektumot. Milyen részleteket látsz? Rajzold le őket. Először a legnagyobb és legtisztábban látható részletekkel kezdd. Aztán folytasd a kisebb, halványabb részletekkel. Vigyázz, hogy az objektum minden része a megfelelő helyre kerüljön a rajzon. Rajzold le az objektum körüli csillagokat, a legfényesebbekkel kezdve. A leghalványabbaknál éppen csak érintsd a ceruzát a papírhoz.

4) Ellenőrzés: Hasonlítsd össze a rajzodat azzal, amit a távcsőben vagy a képernyőn látsz. A hibás részeket radírozd ki és rajzold újra. Hogy valóságosabbnak tűnjenek a felhős részek, próbáld meg az ujjaddal egy kicsit elkenni.

Remélem ezek a tippek segítenek felkelteni az érdeklődésedet az éjszakai égbolt rajzolásában. Szívesen nyújtok további segítséget, és megnézem a munkád eredményét.

Üdv,

Michael Geldorp

Clip-art a "Clip Art Gallery"-től licenszelve (www.DiscoverySchool.com)