Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
     - Régimódi csillagász
     - Csillagvadászat
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagászat a régi korokban
 Csillagászati rajzok
 Találkozás Geldorp úrral
 Tippek a rajzoláshoz
 Válassz objektumot
 A rajzok összehasonlítása
 Találd meg a helyet
 Végkövetkeztetés
 Képgaléria

Válassz objektumot

Az SDSS távcső New Mexico államban (Amerikai Egyesült Államok)

Sziasztok! Ismét én vagyok, Galilei. Hallottátok Geldorp úr tanácsát, és most itt az idő, hogy elkezdjetek rajzolni. A képernyőtökön az objektumok úgy fognak megjelenni, ahogyan azt New Mexicóban a Sloan Égtérkép (SDSS) teleszkópja látja. Bárcsak nekem lett volna nekem is egy ilyen jó teleszkópom, mint az SDSS!

Lent linkeket találsz amelyek 12 objektumra mutatnak. Kérj egy számot a tanártól, és kattints arra a számra, hogy megkapd az objektumodat. Vissza fogunk utazni az 1600-as évekbe, és olyan módszereket használsz majd, mint én. Nézd meg az objektum képét, emlékezz Geldorp úr tanácsára, és készítsd el a rajzot legjobb tudásod szerint. Ha kész vagy, kattints a "Kész"-re, és becsukódik az ablak.

1. objektum

5. objektum

9. objektum

2. objektum

6. objektum

10. objektum

3. objektum

7. objektum

11. objektum

4. objektum

8. objektum

12. objektum

Egyik társad ugyanarról az objektumról készít rajzot, mint te. Ha kész vagytok, keresd meg és hasonlítsátok össze a rajzaitokat. Végül keressetek egy harmadik diákot, aki megpróbálja kitalálni, melyik objektumot rajzoltátok le.

Segítség: Melyek a legfontosabb részletek? Melyek segítenek majd valakinek eldönteni, melyik objektumot rajzoltátok le? Hogyan ábrázolhatod, hogy az objektum melyik részei a legfényesebbek? Ha egy galaxis valamelyik részét nehezen tudod lerajzolni, írj oda egy megjegyzést, ami körülírja azt.