DR7 Eszközök
 Kezdő lépések
 Híres helyek
 Képletöltő
     - Field
     - Színképek
     - Plate
 Gördülő Égbolt
 Vizuális Eszközök
 Keresés
 Objektum crossID
Kép/Adat letöltés

Az SDSS projekt képei stripe-okba (sávokba) vannak rendezve. Ezek hosszú képek, 24.000 pixel szélességben (2.5 fok), és tipikusan több, mint 1 millió pixel hosszúságban (120 fok). Az SDSS az északi égboltot 45 átfedő stripe-al borítja le. Minden stripe két run összeillesztéséből jön létre, amiket különböző éjszakákon készítettek. A távcső csak egy run-t tud elkészíteni minden adott éjszaka: 8 óráig tart egy befejezése.

Minden run 6 camcol-ból (kamera oszlop) áll, egy tartozik minden CCD detektor sorhoz a kameránkon. Minden camcol öt színben készít felvételt, az ultraibolyától az infravörösig.

Színes képeket készítettünk úgy, hogy vettük a középső három sávot és megfeleltettük őket a képernyő kék, zöld és vörös csatornáinak. Az 1 millió pixel hosszú camcol-ok több field-re oszlanak. Minden SDSS field 2048 pixel széles és 1489 pixel magas. A field-ek átfednek a vizsgálat iránya mentén 128 pixellel. A field-ek egyedileg megnevezhetőek a run szám, a camcol és a field szám alapján. A field-ek képei letölthetőek a Field oldalsávra kattintva.

Az SDSS projekt a színes képeket használja objektumok millióinak (, végső soron több, mint 300 millió csillag és galaxis) detektálásához a teljes északi égbolton. Amint ezek az objektumok megfeigyelése megtörténik, kifinomult szoftveres algoritmus válasz ki célpontokat további tanulmányozásra. Egy másik műszert használva, részletes színkép-et készítünk, egy objektum által leadott energia méréseit a hullámhosszának függvényében. Egy objektum színképe sokkal többet mond egy objektumról, mint a fényképe. A színkép felhasználható a galaxis távolságának becslésére vagy kémiai összetételének vizsgálatára, vagy egy csillag korának meghatározására.

A mi rendszerünk egyszerre 640 színképet tud mérni egy 3 fok széles területen, egy spektrális lemezt, plate-et használva. Minden plate egy alumínium lemez 640 optikai szállal, fiber-rel összekapcsolva; minden fiber egy általunk megfigyelt objektumra mutat. Az oldalsó Színkép menüre kattintva letöltheted minden spektroszkópiailag megfigyelt opbjektum színképének egy képét. A Plate-re kattintva egy adott plate-en készült minden objektum listájában böngészhetsz típus és vöröseltolódás szerint, és egyesével megtekintheted őket, ha rájuk kattintasz.