DR7 Eszközök
 Kezdő lépések
 Híres helyek
 Képletöltő
     - Field
     - Színképek
     - Plate
 Gördülő Égbolt
 Vizuális Eszközök
 Keresés
 Objektum crossID
Színkép letöltés
Ez az oldal egyszerű hozzáférést ad az egyes spektrumok GIF képeihez. Válassz egy plate és fiber számot a lenti űrlapon. Ha lemezre akarsz menteni egy képet, használd ezt a szolgáltatást. Ha használni szeretnéd ezt a képet a weboldaladon, nyugodtan tedd fel, de tüntess fel számunkra egy köszönetnyilvánítást.
Plate
Fiber      [1..640]

Az SDSS projekt 5-színű képeket használ objektumok millióinak (, végső soron több, mint 300 millió csillag és galaxis) detektálásához a teljes északi égbolton. Amint ezek az objektumok megfeigyelése megtörténik, kifinomult szoftveres algoritmus válasz ki célpontokat további tanulmányozásra. Egy másik műszert használva, részletes színkép-et készítünk, egy objektum által leadott energia méréseit a hullámhosszának függvényében. Egy objektum színképe sokkal többet mond egy objektumról, mint a fényképe. A színkép felhasználható a galaxis távolságának becslésére vagy kémiai összetételének vizsgálatára, vagy egy csillag korának meghatározására.
A megmért spektrum automatikus feldolgozásra kerül a szoftverünk által. A szoftver azonosítja az egyes jellegzetességeket a színképben: emissziós és abszorpciós vonalakat. A megfigyelt vonalakat összehasonlítva laboratóriumi mérések egy listájával, következtetni tudunk a galaxis vagy csillag Földhöz viszonyított relatív sebességére. Ha az objektum távolodik tőlünk, a színképvonalai a hosszabb hullámhosszak irányába tolódnak el; ez a híres Doppler eltolódás. Minthogy a Világegyetem egységesen tágul, azok az objektumok, amelyek kétszer távolabb vannak tőlünk, kétszer gyorsabban távolodnak tőlünk. Ezt a tényt felhasználhatjuk a galaxisok távolságának mérésére, végső soron pedig az univerzum egy három dimenziós térképének elkészítésére.
A spektrumok képein kommentárokat láthatsz: ezek a szoftverünk által talált különböző színképvonalakat mutatják. Az objektum típusa és vöröseltolódása is fel van tüntetve a kép alján.