DR7 Eszközök
 Kezdő lépések
 Híres helyek
 Képletöltő
 Gördülő Égbolt
 Vizuális Eszközök
 Keresés
 Objektum crossID
Kezdő lépések

Isten hozott a SkyServer eszközök oldalain!

A SkyServer eszközei hozzáférést engednek minden pubklikusan elérhető adathoz a Sloan Digital Sky Survey-ből, az éjszakai égboltról valaha készült egyik legnagyobb felmérés adataihoz. Az SDSS adatait felhasználhatod arra, hogy tanulj arról, hogyan működik a világegyetem, vagy akár arra, hogy igazi tudományos kutatást végezz!

A Kezdjük el oldalak elmondják, hogy milyen típusú adatok érhetők el a SkyServer-en, és mely eszközök a legalkalmasabbak az egyes adat típusokhoz. Ezek az eszközök sok különböző módot adnak az adataid megtekintéséhez. Néhány eszköznek súgó oldala is van, ami pontosabb információval szolgál arról, hogy hogyan is kell használni az eszközt.

Az adatok típusai

A SkyServer sok különböző típusú adathoz kínál hozzáférést, de a legtöbb felhasználó általában négy típusra fog öszpontosítani: képek, spektrum, fotometrikus adat és spektroszkópikus adat. A lenti tábla mutatja, mit is jelentenek az egyes típusú adatok:

Képek

Égi objektumok képei .jpg vagy .fits állományokként tárolva

Spektrum

Egy objektum által különböző hullámhosszokon emittált fény mennyiségének grafikonjai. A spektrum használható az objektumok összetételének és hőmérsékletének tanulmányozására, vagy akár a Földtől való távolságuk mérésére is.

Fotometrikus adat

Az objektum képéből mért különböző mennyiségek, mint a fényessége vagy a mérete

Spektroszkópikus adat

Az objektum spektrumából mért különböző mennyiségek, mint a spektrális típusa vagy a vöröseltolódása.

A SkyServer-en elérhető más típusú adatok megismeréséhez, olvasd át a Séma Böngészőt.

Eszközök

A lenti tábla rövid leírás ad a SkyServer minden eszközéhez, a legegyszerűbb és legáltalánosabbtól kezdve a legösszetettebb és specializáltabbig. A tábla azt is megmutatja, hogy mikor célszerű használni az egyes eszközöket, abból kiindulva, hogy már milyen információt tudsz és milyen információt szeretnél kideríteni. Kattints az eszköz nevére a további információkhoz arról, hogy mit is csinál és hogyan kell használni.

Eszköz Mit csinál Használd ezt, ha...
Híres Helyek Az SDSS legszebb képeinek galériáját mutatja, minden objektumra linkekkel a további információhoz. látni szeretnél néhány szép képet, amit az SDSS készített.

Gördülő Égbolt

Az égboltot szemlélheted vele, ahogy azt az SDSS távcső is látja, amikor éjszakánként az égboltot pásztázza.

látni szeretnéd, hogy néz ki az égbolt az SDSS távcső számára.

Képletöltés

Képeket (SDSS run-camcol-field alapján rendezve) és színképeket (színkép és SDSS plate szerint rendezve) tölthetsz le.

tudod a kép SDSS run-camcol-field számát, vagy egy színkép plate-spectrum számát, és meg szeretnéd nézni, vagy le szeretnéd tölteni a képet vagy spektrumot.

Kereső Térkép

Csillagászati megtalálási diagrammokat készíthetsz és nyomtathatsz egy SDSS által megfigyelt objektumhoz

SDSS képeket akarsz használni, hogy könnyebben találj meg egy objektumot a távcsöveddel, vagy ha egy kinyomtatott oldalt szeretnél egy SDSS objektumról.

Navigátor

Az égbolton navigálhatsz át mozgatással és nagyítással. Ha egy objektumra kattintasz, a fotometrikus adatainak egy összefoglalóját kapod. Objektumokat menthetsz a notebook-odba és kiexportálhatod őket egy táblázatkezelő programba későbbi vizsgálatra.

az égbolton akarsz nézelődni tanulmányozni kívánt objektumok után.

Objektum Felfedező

Segítségével az egyes objektumok összes fotometrikus és spektroszkópikus adatát megnézheted.

tudod egy objektum azonosítóját vagy helyzetét és meg szeretnéd nézni az adatait.

Keresés

Az adatbázisban kereshetsz egy bizonyos égbolti koordináta (radiális vagy négyszöges koordináták) körüli vagy bizonyos fényességű objektumok után.

az égbolt egy részén szeretnél objektumokat találni.

SQL Keresés

Az adatbázisban kereshetsz minden olyan objektum után, ami bármilyen feltételnek megfelel, amit csak ki tudsz találni, majd visszaadja az általad kért fotometrikus és spektroszkópiai adatokat. Az SQL Keresés eszköz a leghathatósabb eszköz a SkyServer-en; a hivatásos csillagászok egy nagyon hasonló eszközt használnak a kutatásaikban.

egy bizonyos csillagászati kérdésre szeretnél gyorsan választ kapni.

Képlista

Kis ikon képeket jelenít meg egy objektum listához (név, ra, dec), vagy egy SQL keresés eredményeihez.

gyorsan át szeretnél nézni egy listányi objektumot, vagy a keresésed eredményeit.

Objektum Feltöltés

Égibolti pozíciók vagy plate/fiber számok egy listáját töltheted fel, majd visszaadja az összes ezekhez közeli SDSS objektumok listáját.

van egy égitest listád egy másik csillagászati adatbázisból, és minden SDSS objektumot meg szeretnél keresni az összes objektumod közelében.

További Forrás

  • A Séma Böngésző megmagyarázza, hogyan szerveződik a SkyServer adatbázis. A Séma Böngésző használata nagyon lényeges az SQL Keresés használatához.